FESTIVAL OTROŠKE POEZIJE »DJEČIJE CARSTVO« V BANJA LUKI

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Od 8. do 28. 4. 2017 je v Banja Luki potekal 11. mednarodni festival otroške poezije »Dječije carstvo«. Na natečaju je sodelovalo okoli 4000 mladih pesnikov osnovnošolcev iz Slovenije, Hrvaške, Makedonije, Srbije, Črne gore in Bosne in Hercegovine.

Zelo sem bila presenečena in vesela, ko mi je učiteljica slovenščine gospa Barbara Jelenc sporočila, da sem bila izbrana med 70 finalistov festivala. Vsi finalisti smo bili povabljeni na zaključek festivala. Med njimi smo bile le 3 učenke iz Slovenije.

V četrtek, 27. 4. 2017, zgodaj zjutraj smo se z družino odpravili v Banja Luko. Tja smo prispeli po 5 urah vožnje.

Ker smo imeli nekaj prostega časa, smo si ogledali mesto in se srečali s predstavnico slovenskega društva Triglav in z učiteljico Barbaro, ki v Banja Luki poučuje slovenščino. Spoznali smo predsednika festivala in nekaj bosanskih pesnikov, ki pišejo predvsem za otroke in mladino. Vse nas je presenetila njihova gostoljubnost in odprtost, s katero so nas sprejeli in pozdravili.

Zvečer smo se finalisti zbrali v mestnem gledališču, v katerem je potekala akademija v čast bosanskega pesnika Predraga Bjeloševića, ki je dobil naziv »princ otroškega carstva«.  Pesniki so v kulturnem programu predstavili svoje pesmi, slišali smo himno festivala, zaplesale so baletke …

Naslednji dan smo bili  povabljeni v mestno hišo. V imenu župana nas je sprejela ministrica za kulturo Republike Srbske. Ogledali smo si mestno hišo in prebrali svoje pesmi, na koncu  smo se skupaj še fotografirali.

Kasneje smo se spet zbrali v gledališču. Pred žirijo, ki so jo sestavljali pesniki,  smo brali svoje pesmi. Med nastopajočimi sem bila tudi jaz. Iskreno lahko rečem, da bi si vsak od mladih pesnikov zaslužil zmago, saj so bile pesmi res odlične.

 

V zabavnem programu so nastopili mladi glasbeniki. Znova so nas navdušili pesniki in nas s svojimi pesmimi nasmejali do solz.

Sledila je razglasitev zmagovalcev v dveh starostnih skupinah. Ko sem zaslišala svoje ime, kar nisem mogla verjeti. Na odru sem za osvojeno 2. mesto v starejši starostni skupini prejela diplomo in knjižno darilo.

Vsi sodelujoči pa smo prejeli ključe otroškega carstva in diplome. S tem smo postali varuhi in ključarji našega, otroškega carstva in poezije. Vsi smo v dar prejeli tudi zbornik, v katerem so natisnjene pesmi vseh finalistov. Zelo sem ponosna, da je med njimi tudi moja pesem.

Po zaključku festivala smo se poslovili od organizatorjev in novih prijateljev ter se polni lepih vtisov odpravili nazaj proti domu.

napisala: LUCIJA MAČEK, 9.D

(Skupno 297 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost