GOSTILI SMO UČITELJE IZ FRANCIJE

Na šoli smo od 23. do 25. aprila gostili 12 francoskih učiteljev iz mesta Lille na severu Francije. Celo dopoldne so sledili učnemu procesu in pri tem aktivno sodelovali. Hospitirali so pri pri vseh urah francoščine v 7., 8. in 9. razredu, pri angleščini v 1. razredu (pri ge. Špeli Mesec), 3. (pri ge. Barbari Šolar Jerič), 5. (pri ge. Andreji Marković, 6. ( pri ge. Betki Mahnič) in 9. razredu (pri ge. Niki Benedik). Pri pouku slovenščine v 9. a smo učenci in učitelji izpeljali slovensko-francosko-angleško debato o obeh šolskih sistemih. Zadnji dan so jih osmošolci izbirnega predmeta Sodobna priprava hrane povabili v kuhinjo na okušanje več jedi, ki jih učenci z mentorico go. Katarino Peternelj pripravljajo za tekmovanje.

Francoski učitelji so bili pozitivno presenečeni nad našo šolo. Ugotovili smo kar nekaj razlik v obeh sistemih:

–          Francoske šole so varovane z ograjo;

–          Pri nas nosijo copate, v Franciji so cel dan v čevljih;

–          v Franciji imajo pouk v dveh delih, najprej od 9.00 do 12.00, sledi 2-urni odmor za kosilo, ki ga večina otrok preživi v šolski jedilnici; ob dveh se vrnejo k pouku in zaključijo ob 17. uri; izjema je sreda, ko je pouk samo dopoldan. Francoski učitelji bi takoj ukinili popoldanski pouk!

–          Zobozdravnika v šolski stavbi ni.

–          Malice nimajo organizirane, šolsko kosilo stane najmanj 5 EUR;

–          Angleščino jih do 11. leta poučuje učitelj razrednega pouka, ki pa večinoma nimajo primernega znanja angleščine;

–          Med gosti je bila tudi 15-letna hči ene od učiteljic; izjavila je, da njeno znanje ne dosega niti nivoja naših četrtošolcev in da jo je izredno sram.

Celotno šolo in prostore 1. razreda na Novem svetu so jim razkazali učenci: Nuša Rajniš in Tara Drobnjak iz 9. c ter Lana Primožič in Vid Zorko iz  8. c. Učitelji so bili navdušeni nad njihovo odprtostjo, sproščenostjo in iskrenostjo, predvsem pa nad njihovim brezhibnim znanjem angleščine.

Pred prihodom v Slovenijo so francoski učitelji komaj kaj vedeli o naši deželi. Polni vtisov in lepih spominov bodo ime naše šole in srednjeveškega mesta odnesli na sever Francije in močno si želimo, da bi tja nekega dne odpeljali tudi naše učence.

Tanja Potočnik, učiteljica francoskega in slovenskega jezika

(Skupno 574 obiskov, današnjih obiskov 3)
Dostopnost